Viimeaikoina on kirjoiteltu jonkin verran siitä, kuinka se mihin keskityt, lisääntyy.

Koulumaailmasta on useampikin artikkeli aiheesta, kuinka oppilaiden käyttäytymistä on saatu muutettua positiivisempaan alkamalla kiinnittää huomiota hyvään käytökseen ja onnistumisiin, sen sijaan punakynämerkinnät ja moitteet on jätetty vähemmälle.

On taivahan tosi, että se mihin keskitymme lisääntyy. Teeppäs vaikka samantien harjoite.
Hengitä syvään, omaan tahtiin, anna hengityksen muuttua helpoksi, ei tarvitse pinnistellä tai keinotekoisesti muuttaa sitä syvemmäksi kuin se on. Keskity hetki hengitykseesi, ja siihen miltä se kehossasi tuntuu. Kuinka palleasi liikkuu, miltä hengitys tuntuu nenässä tai nielussa.

Nyt kaiveleppas mielesi sopukoista asia mistä olet kiitollinen. Hengitä edelleen omaan hyvään tahtiisi, ja keskity kiitollisuuden aiheeseen. Se voi olla vaikkapa että sinulla on koti, tai että olet terve, tai että olet kivuton juuri nyt, tai että kipusi ovat pienemmät. Voit olla kiitollinen vaikkapa siitä että olet turvassa, henkeäsi ei uhata eikä sinun tarvitse työ- tai koulumatkalla pelätä väkivaltaa. Keskity siihen hyvään, kun olet turvassa, kun olet kivuton, kun sinulla on haluamasi ihminen sosiaalisessa piirissäsi. Keskity siihen hyvään mitä sinulla on juuri nyt. Kuulostele miltä tämä tunne tuntuu, alkaako sinua hymyilyttää, liikututko kyyneliin?

Huomaatko, kun koet kiitollisuutta, pienistäkin asioioista, et voi pelätä, et voi olla turvaton tai katkera. Et voi vihata tai olla pettynyt. Kiitollisuus hiljentää sydämen ihanaan helinään, verenpaineesi laskee ja sykkeesi tasoittuu.

Keskittymällä joka päivä kiitollisuuden aiheisiin, annamme kehollemme pienen tauon stressistä, levottomuudesta ja siitä hankalasta olosta. Kiitollisuuden kokeminen, ja tuohon tunteeseen keskittyminen, vetää puoleen lisää asioita joista voit olla kiitollinen.

Itse aloin kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaa syyskuussa 2016, ja voi miten ihana sitä on nyt lukea. Jaanpa teillekin muutaman hyvin henkilökohtaisen otteen siitä.

Joulukuu, 2016
Takkapuut oli kuivunu hyvin, ja osasti lämmittää takkaa juuri sopivasti. Lämmin suihku ja pakkasesta sulaminen. Ulkona kamalan kylmä töissä, -30. Illalla lämpeni takapuolikin.
(Tässä olen ollut siis koirasafarioppaana päivän ulkona, ajamassa moottorikelkalla, asuin vanhan navetan maitohuoneeseen tehdyssä yksiössä jonka suurin lämmönlähde oli takka. Lämpötila laski monesti sinne 13 asteen hujakoille ja toisinaan oli haaste saada ulkona kostuneet vaatteet yöllä kuiviksi. Suihku ei ollut aina lämmin, riippui moniko siellä oli ehtinyt käydä ennen minua.)

Maaliskuu 2017
Avioero. Kaikki murenee. En osannut puhua, illalla oli tärkeä työkeikka. Päätin etten ajattele asiaa ennen sitä. Näin se meni. Olin hemmetin hyvä työssäni tänäänkin. Ihanaa erillisyyttä opittu, asia kerrallaan. Hurjan onnellinen myös siitä että pääsin hengissä kotiin, vaikka itkin koko automatkan miettien, kuinka tässä näin kävi. Puhuin ystävän kanssa puhelimessa joka kysyi ”pitäiskö sinun pysähtyä, pystynkö ajamaan”, ajoin, vaikka en pystynyt. Olen elossa.

Kesäkuu 2017
Aamulla heräsin teltassa lapsosen kanssa. Kylläpä nukuttikin hyvin. Aamulla Naja-koira kömpi telttaan mukaan.
Kiitos linnulaulu ja auringonpaiste. Tänään on hyvä päivä.

Tässä siis vain osa muistoista. On sattunut hemmetin kipeitä asioita, tuntui että hengitys ei kulje ja maailma romahtaa. Siltikin, kun tänään katson eilistä, löydän siitä aina jotain hyvää. Joka päivä, ainakin sen, että olen elossa ja turvassa. Ja olen selvinny hemmetin kiperistäkin paikoista. Ja se on hienoa se!

Teeppä itsellesi 2 viikon haaste, 14 päivää, ei ole niin pitkä aika elämästä.
Kirjoita joka päivä ylös itsellesi mistä olet kiitollinen. Pieniäkin asioita, ensin yksi, ja pian huomaat että ne lisääntyvät. Tottakai melkein joka päivä sattuu ja tapahtuu myös asioita mitä ei toivo, mutta jätä ne sivuun, ja keskity hyvään.

Mitä tapahtuu. Laita minulle vaikka whatsup viesti 14 päivän päästä. Mitä kaikkea hyvää löysit elämästäsi.

Ihanaa kevään odotusta toivottelen ja kiitollisena niistä ryhmistä jotka ovat löytäneet minut, pyytäneet minua vetämään ohjelmaa ryhmälleen, tilanneet minulta koulutuksia, tulleet aarrekartta-valmennukseeni tai hakeneet apua kipuihin tai univaikeuksiin.
Kiitos kun olette olemassa, ja tuette yksinyrittäjä naista, ja juuri minua!

-Piia Rajala
Ratkaisukeskeinen hyvinvointivalmentaja
0405954952
info@kipinakota.fi
Siilinjärvi, ja koko Suomi.